KPSS Lisans Sınavı Tanımı Genel Kültür - Genel Yetenek ve Alan Soruları

Kpss hakkında kafa karışıklığına sebep veren alan kısaltmaları ve kavramlar

Memur olmak isteyen lisans mezunlarının girmek zorunda olduğu KPSS sınavı; KPSS B ve KPSS A kadrolarına atanmayı sağlayan ve merkezi olarak düzenlenen bir sınavdır. KPSS B puan türünde lisans mezunları, alan soruları ile karşılaşmadan yalnızca Genel Kültür, Genel Yetenek sorularını yaparlar ve aldıkları puan neticesinde atama dönemlerinde tercih yaparlar. KPSS A Grubunda ise Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularına ek olan Alan sorularının da çözümlenmesi gerekir. Bu yazımızda KPSS lisans sınavları ve soru kategorileri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

KPSS Sınavı Hakkında Genel Bilgi

KPSS Lisans sınavı kapsamında tüm adayların Genel Yetenek – Genel Kültür oturumlarına katılma zorunlulukları vardır. Alan oturumlarına katılmak zorunlu değildir ancak bu zorunluluk adayların atanmak istedikleri kurumlara göre değişiklik gösterebilir. KPSS A sınavı her sene yapılırken KPSS B grubu kadrolara atanmayı sağlayan sınav yalnızca 2 yılda bir yapılmaktadır. Genel Kültür Testi ve Genel Yetenek Testi 60’ar sorudan oluşur ve KPSS lisans sınavlarının ilk oturumu bu iki testin yapılmasını gerektirir. Alan sorunları ders başına 30 sorudan oluşur. Alan testleri Pazar günü dahilinde öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturum şeklinde gerçekleştirilir.

Lisans programlarından mezun olan ya da sınav başvurusu yapılırken iki yıl içerisinde lisans mezunu olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabileceği KPSS lisans sınavı ile ilgili tüm detaylar KPSS lisans kılavuzu içerisinde yer alır.

Genel Yetenek Testi

KPSS sınavının Genel Kültür ile beraber 1. Oturumunun içerisinde uygulanan Genel Yetenek testi Türkçe ve Matematik bilgisini ölçmeye yönelik toplamda 60 sorudan oluşur. 30 Türkçe, 30 Matematik sorusundan oluşan Genel Yetenek testi öğrencilerin mutlaka çözmesi gereken bir testtir. Genel Kültür Testi ile birlikte memur adaylarına toplamda 120 dakikalık bir zaman tanınan Genel Yetenek testinde 4 yanlış cevap bir doğruyu götürmektedir. Bu nedenle adayların emin olmadıkları ya da bilmedikleri soruları boş bırakmaları netlerinin düşmemesi açısından önem taşır.

Genel Kültür Testi

Katılımın zorunlu olduğu testlerden bir tanesi de Genel Kültür Testidir. Toplamda 60 sorudan oluşan bu test kapsamında memur adayları Tarih, Coğrafya, güncel bilgiler ve Vatandaşlık soruları ile karşılaşırlar. 27 Tarih sorusu, 18 Coğrafya sorusu, 9 Vatandaşlık sorusu ve 6 güncel bilgiler sorusu içeren Genel Kültür Testi, Genel Yetenek testi ile birlikte toplamda 120 dakika içerisinde tamamlanmalıdır. İslamiyet öncesi Türk tarihi, Atatürk ilke ve inkılapları, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri, bölgesel kalkınma gibi önemli konu başlıklarında hazırlanan Genel Kültür testi de bitirilince diğer oturumlar Alan oturumlarıdır ve katılım opsiyoneldir.

Alan Testleri

Alan Testleri Pazar günü iki ayrı oturum şeklinde düzenlenir. İlk oturumda; Hukuk, iktisat, Muhasebe, İşletme ve Maliye alanlarında  30’ar soru sorulur. Toplamda 150 sorudan oluşan 1. Oturumu yine 150 sorudan oluşan 2. Oturum takip eder. 2. Oturumda öğrenciler Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler Testlerini çözerler.

Alan testleri sadece öğretmenler için ÖABT alanında düzenlenebildiği gibi, diyanet İşleri Başkanlığı kadroları için de (DHBT) adı altında düzenlenmektedir.

Uzman Kariyerin KPSS Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın! Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara