Eşit Ağırlık Meslekleri Nelerdir?

Eşit ağırlık bölümü öğrencileri için uygun meslekler

Üniversiteye giriş sistemi sürekli değişse de bazı kavramlar aynı kalıyor. Değişmeyen temel kavramların başında ise eşit ağırlık geliyor. Eşit ağırlık yani TM; adı üstünde öğrencilerin Fen bilimleri derslerini görmedikleri; Edebiyat, sosyal bilimler ve Matematik eğitimi aldıkları bir bölüm olma özelliği gösteriyor.

Lise eğitimleri devam ederken öğrencilerin gelecekte istedikleri meslekleri düşünmeleri ve bu doğrultuda seçim yapmaları gerekiyor. TM bölümleri meslekleri alanında geleceğini şekillendirmek isteyenlerin eşit ağırlık bölümünü seçmesi, eşit ağırlık dersleri görmesi ve üniversite sınavında ilgili testleri yaparak tm bölümü meslekleri için tercih yapması şartları aranıyo

YKS Sisteminde Puan Türleri Değişti

YGS ve LYS sistemlerinin TYT ve AYT olarak değişmesinin ardından YKS sınavları sonucu elde edilen puan türlerinde de değişim yaşandı. YKS puan türleri sosyal, eşit ağırlık, sayısal ve dil olarak sınıflandırılırken tm bölümleri, TM1 bölümleri, tm2 bölümleri ve tm2 den alan bölümler gibi kategoriler de etkisini kaybetti.

İlk kez 2018 yılında uygulanmaya başlanan YKS sınav sisteminde öğrencilerin TYT ve AYT puan türleri tek bir çatı altında birleştiriliyor ve YKS eşit ağırlık testlerini çözenler tm meslekleri yolunda ilk adımını atabiliyor.

En Çok İstenen Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri

Eşit ağırlık meslekler ülkemizde sayısal mesleklerle neredeyse aynı oranda tercih ediliyor. Eşit ağırlık meslekleri ve maaşları aramalarındaki artış da bu söylemimizi doğruluyor. Eşit ağırlık meslekleri ve taban puanları her sene değişebiliyor, en çok tercih edilen tm bölümü meslekleri için alınması gereken puan öğrencilerin merak konusu oluyor.

Öncelikle eşit ağırlık meslekleri hakkında en detaylı bilgiye erişebileceğiniz önemli bir platformu sizlere tanıtmak istiyoruz. YÖK ATLAS platformunda hem eşit ağırlık bölüm meslekleri hem eşit ağırlık bölümleri ve puanları hem de üniversiteler için eşit ağırlık bölüm taban puanları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

www.yokatlas.gov.tr adresini ziyaret ettiğinizde geriye dönük 4 senenin tm bölümü meslekleri hakkında derinlemesine tüm bilgileri edinebilirsiniz. Tm bölümleri girmeye hak kazanan ve son sırada bölüme yerleşen öğrencilerin yaptıkları netleri, ders özelinde yapılan ortalama netleri, taban puanları vb. konular hakkında tüm soru işaretlerinizin yanıtını bulabilirsiniz. Aynı sorgulamayı sözel, sayısal ve dil meslekleri için de gerçekleştirebilirsiniz.

YÖK Atlas platformundan edindiğimiz en güncel bilgilere göre en yüksek taban puanlı ilk 10 eşit ağırlık bölümü sıralamasını sizlerle paylaşmak istiyoruz:

  1. Hukuk (tm 3)
  2. Ekonomi (tm 1)
  3. İşletme (Tm 1)
  4. Psikoloji (TM 3)
  5. Uluslararası İlişkiler (TM 3)
  6. Yönetim Bilimleri Programı (TM1)
  7. Sosyoloji (TM3)
  8. Sanat ve Sosyal Bilimler Programları (TM 3)
  9. İktisat (TM1)
  10. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (TM3)

Sıralamasını verdiğimiz bu eşit ağırlık bölümleri 2018 YKS verilerine dayanıyor. Aralarında vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerinin de yer aldığı bu sıralama eşit ağırlık meslekleri seçmek isteyenler için bir yol haritası olma özelliği taşıyor. Eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları sıralaması üniversite özelinde değişiyor, bir bölümün ne kadar çok tercih edildiği de taban puanlarını yükseltiyor.

Eşit Ağırlık Meslekleri ve Maaşları

Eşit ağırlık meslekleri ve maaşları bitirilen bölüm özelinde değişiyor. Kişinin deneyimi, çalışmaya başladığı şirket, memur olup olmadığı, KPSS A kadrolarına atanıp atanmadığı gibi birçok unsur maaş skalasında değişiklik yaratıyor.

Siz de eşit ağırlık bölümleri özelinde detaylı bir araştırma yapmak isterseniz YOK ATLAS sitesindeki istatistiklerden yararlanabilir, en yüksek ve en düşük taban puan sıralamasını öğrenebilir, tm bölümleri tercih edebilmek için ders özelinde ortalama kaç net yapacağınızı genel anlamda öğrenebilirsiniz.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara