ALES Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2019 ALES/1 hızla yaklaşıyor. 5 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşecek olan ALES sınavı ile ilgili en önemli bilgiler yazımızda sizleri bekliyor.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve akademik kadrolarda yer almak isteyenlerin girmek zorunda olduğu ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, yılda üç kere düzenlenir. ALES sonuçları doğrultusunda sınava girenler, araştırma görevlisi, uzman, eğitim öğretim planlamacısı, öğretim görevlisi ve okutman gibi çeşitli kadrolara yerleşebilirler. Aynı zamanda lisansüstü eğitimine hak kazanmak isteyen lisans mezunları ya da son sınıf öğrencisi için de bu merkezi sınav oldukça kritik bir öneme sahiptir.

ALES, akademik kariyer yapmak isteyen birçok lisans son sınıf öğrencisinin ve lisans mezununun odağında olduğu için bu yazımızda ALES ile ilgili en çok sorulan sorulardan yola çıkacağız.

ALES Nedir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı Türkiye’de lisansüstü eğitime geçmek, lisansüstü eğitimi için yurt dışına gönderilecek adayların seçimini gerçekleştirmek, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında kullanılmak ve akademik kadrolara yerleşmek gibi amaçlarla girilmesi gereken bir sınav olma özelliği taşır. Lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, hali hazırda lisans programlarını bitirmiş olanlar ve yurt dışında lisans eğitimi görenler denklik belgelerini temin etmek kaydıyla ALES sınavına başvurabilirler.

ALES Sonuçları Ne Kadar Geçerlidir?

ALES sonuçları 5 senelik bir geçerliliğe sahiptir. Her sene, bahar ve güz dönemlerinde olmak üzere yılda üç kere uygulanan ALES sınavı, diğer merkezi sınavlardan farklı olarak bilgi değil muhakeme yeteneği gerektiren sorular barındırır. Son yıllarda YKS sisteminin gelmesi ve TYT sınavının içeriğinin anlaşılması ile ALES ve TYT sorularının mantık olarak benzediği sonucu çıkarılabilir.

ALES Sınavının Kapsamı Nedir?

ALES dahilinde adaylara hem sayısal hem de sözel testler uygulanır. Adayların sayısal ve muhakeme yeteneklerinin ölçülmesine yönelik 50 soru, sayısal test bölümünde yer alır. Aynı şekilde sözel testte de 50 muhakeme sorusu bulunur. Türkçe dilinde gerçekleştirilen ALES sınavı tüm lisans mezunlarının, bölümleri fark etmeksizin yapabilecekleri genellikte hazırlanır.

ALES 2019 Sınav Takvimi Belli Oldu Mu?

ÖSYM Sınav Takvimi açıklandığı için ALES 2019 yılı sınavlarının tarihleri de belli oldu. ÖSYM takvimine göre;

2019 - ALES/1  5 Mayıs 2019 tarihinde saat 10:15’te,

2019 – ALES/2 22 Eylül 2019 tarihinde,

2019 – ALES/3 17 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.

ALES Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

150 dakika süren ve toplamda çoktan seçmeli 100 soru bulunan ALES sınavında adaylar optik forma soru yanıtlarını işaretlerler. Sınav sonuçları optik okuyucu ile okutulur ve bilgisayar ortamında değerlendirilir. ALES adaylarının doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı değerlendirilir. Yanlış sayısı ham puanı etkileyeceği için ALES sınavında emin olunmayan soruların yanıtlanmaması önerilir.

ALES Başarısı İçin Çalışma Teknikleri

Az önce de belirtildiği gibi ALES soruları adayların muhakeme yeteneklerini ölçmeyi amaçlar. Bu nedenle ALES sınavında başarılı olmak isteyenlerin soruları dikkatli okuması ve sınav öncesi süreçte muhakeme yeteneklerini geliştirmeleri gerekir. Hem sayısal hem de sözel muhakeme yeteneğinin geliştirilmesi için düzenli kitap okuma alışkanlığı ALES hedefleyenler için mutlaka kazanılmalıdır.

ALES geçmiş yıl sorularının incelenmesi, bu sorular üzerinde çalışılması ve elbette imkan dahilinde ALES sınavı özelinde profesyonelleşen eğitmenlerden destek alınması gerekli olabilir. Günü gününe çalışarak, farklı soru stillerine aşina olunarak ve sınav anında stres kontrol altına alınarak bu önemli sınavdan en iyi sonuç alınabilir.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara