İyi Bir Memuriyet için KPSS’den En Az Kaç Puan Almak Lazım?

Memuriyet hayali kuranların aşmaları gereken ilk engel KPSS olarak kısaltılan Kamu Personeli Seçme Sınavı. Bu sınavdan yeterli puanı alan memur adayları daha sonra tercihlerini gerçekleştiriliyor ve kabul edildikleri kurumlar tarafından düzenlenen mülakatı da başarıyla tamamladıktan sonra memur olmaya hak kazanıyor.

Memuriyet hayali kuranların aşmaları gereken ilk engel KPSS olarak kısaltılan Kamu Personeli Seçme Sınavı. Bu sınavdan yeterli puanı alan memur adayları daha sonra tercihlerini gerçekleştiriliyor ve kabul edildikleri kurumlar tarafından düzenlenen mülakatı da başarıyla tamamladıktan sonra memur olmaya hak kazanıyor. Ülkemizde önemli bir pozisyon olarak kabul edilen devlet memurluğu sunduğu avantajlar ile birçok kişinin hayalleri arasında yer alıyor. KPSS her ne kadar ilk başta göz korkutucu bir sınav olarak görülse de KPSS hazırlık kursları memur adaylarının bu endişelerini boşa çıkarıyor. Genellikle ALES ve DGS kurslarını da bünyelerinde bulunduran bu kurslar sınavda çıkabilecek sorulara ve konulara yönelik çalışmaların yanı sıra soru çözme ve sınavda zaman yönetimi gibi çalışmalar da sunuyor. 

Memur Olmak İçin Kaç Puan Lazım?


2016 yılında düzenlenen KPSS Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına 1.231.479 kişi sınava girdi. Katılımın bu denli yüksek olduğu sınavda öğrencilerin aldıkları puanlar ve tercih yapacakları kurumun kontenjanı memur olma şansını önemli ölçüde etkiliyor. KPSS sınavında yerleştirme kontenjan ve tercihler üzerinden gerçekleştiriliyor. Aynı yere başvuran tüm öğrencilerin puanları belirleniyor ve yüksek puandan düşük puana kadar kontenjan sayısı kadar kişi bu memuriyete atanıyor. KPSS tercihleri için her ne kadar herhangi bir alt baraj bulunmasa da bazı kamu kuruluşları 4/B memur alımları için en az 70 puan şartı koyabiliyor. İşçi alımlarında bu baraj 60 puana çekilebiliyor. Bugüne kadar yapılan alımlara bakıldığında ise 65-70 puan sınırının pek altına düşülmediği görülebiliyor. 

Avantajlı Puan Dilimi


İster lisans ister ön lisans ya da ortaöğretim düzeyinde sınava katılsınlar bu sınavlardan 85 ve üzeri alan öğrenciler avantajlı puan diliminde yer alıyor. Bu arada puan alan öğrenciler yüksek ihtimalle tercihlerinden bir yere büyük oranda yerleşiyor. Mesleki ve teknik lise mezunları ise kendi alanlarına göre 80 puan ve üzeri puanlarda rahatlıkla tercih ettikleri bölümlere yerleşebiliyor. Yüksek puanlı öğrencilerin öncelikli olarak yerleştirildiği bu önemli sınavda, katılımında fazla olması nedeniyle sınavdan alınacak her bir ekstra puan altın değerinde oluyor. Bu nedenle sınava giren öğrencilerin kendi kontenjanları için yeterli puanı değil mümkün olduğunca en yüksek puanı hedeflemesi gerekiyor. 

Bölüm Avantajı


Bazı bölümler, açılan kontenjanlar nedeniyle diğer bölümlere göre daha fazla kontenjana sahip oluyor. Bu da öğrencilerin daha düşük puanlar ile memur olabilmeleri anlamına geliyor. Özellikle ülkemizde son yıllarda yapılan büyük sağlık atılımları sağlık meslek lisesi mezunlarını bu alanda daha avantajlı hale getiriyor. Bunun gibi daha birçok bölüm bulunuyor. Sınava giren adayların aldıkları puanlar iki sene boyunca geçerli olarak kabul ediliyor ve öğrenciler ilk yıllarında istedikleri alanda kontenjan açılmadığı takdirde bir sonraki sene aldıkları puanlarla tercihlerini yapabiliyor.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara