Kurum Mülakatlarında Başarının Sırları

KPSS A kadrolarına memur olarak yerleşmek isteyenlerin kurum mülakatları hakkında bilmeleri gerekenler hakkında yazımızda bilgi bulabilirsiniz.

KPSS A grubu kadrolarındaki memuriyetleri hedefleyenlerin büyük çoğunluğunun önünde iki büyük engel bulunur. İlk engel KPSS A sınavından mümkün olduğunca yüksek puan almayı başarmaktır. Kurum içi mülakat davetleri için gerekli kriterleri karşılayan memur adaylarını ikinci engelin telaşı sarar. Kurum mülakatlarında nasıl başarılı olunacak, neler yapılmalı, ya mülakatı geçemezsem gibi önemli sorular memur adaylarını tedirgin bir bekleyişe sürükler. Neticede hayatlarını değiştirecek ve düzene sokacak bu mülakat, standart bir iş görüşmesi mülakatından oldukça farklıdır. Siz de KPSS A grubu kadrolarını hedefliyor ve kurum mülakatlarından başarıyla çıkmak istiyorsanız yazımızdaki önerileri aklınızda bulundurabilirsiniz.

Mülakata Gireceğiniz Kurum İle İlgili Araştırma Yapın

KPSS A sınavı sonucuna göre kadro başvurusunda bulunan ve kurumların mülakatına çağrılan adayların o kurum özelinde detaylı araştırma yapılması gerekir. Her ne kadar mülakat sırasında birçok farklı sorulabilse de yine de şaşırtıcı sorular sorulabilir. Kurum özelinde sorulabilecek sorulara hazırlıklı olunması, kurum vizyon ve misyonunun bilinmesini gerektirir. Kurum özelinde araştırma yapılırsa verilecek yanıtlara eklenen küçük ama dikkat çeken bilgilerle adaylar artı puan kazanabilirler.

Geçmiş Mülakat Sorularını Araştırılmalı

Kurumlar arasında sorulan soru bazında bazı farklılıklar olabilse ve zaman zaman hiç beklenmedik sorular gelebilse de genel olarak KPSS kurum mülakatlarında benzer sorular sorulur. Bu soruları önceden öğrenmek ve sorulara nasıl yanıt verilmesi gerektiği ile ilgili bilgi toplamak memur olmak isteyen adaylara büyük bir avantaj sunar. Sorularla ilk kez karşılaşıldığında paniklememek ve tuzak sorulara boyun eğmemek için yapılan araştırmaların büyük bir önemi bulunur.

Kılık Kıyafet Tercihi İlk İzlenim İçin Önemli

Tüm iş mülakatlarında olduğu gibi KPSS kurum kadroları için gerçekleştirilen mülakatlar sırasında da adaylar özenli giyinmelidir. Tüm kıyafetlerinin temiz, ütülü ve tabiri caizse jilet gibi olmasında fayda vardır. Mülakat için en çok tercih edilen kıyafet renkleri siyah, lacivert, gri ve beyazdır. Kıyafetlerin haricinde genel görünüm de derli toplu olmalıdır. Görüntüdeki özen mülakatı yapanlara ve kuruma saygı olarak addedilir. Dolayısıyla mülakata özensiz bir şekilde gelenlerin olumlu bir izlenim yaratması ihtimali yok denecek kadar azdır.

Mümkün Olduğunca Dik Durulmalı

İnsanın duruşu, tavrı, mimikleri ve konuşurken kullandığı kelimeler onunla ilgili önemli bilgiler sunar. Mülakatları yöneten kişilerin deneyimi de düşünüldüğünde adayların tüm bu unsurlara eşit derecede özen göstermesi gerektiği sonucuna varılabilir. Mülakat sırasında sorulan sorulara yanıt verilirken dik durulursa kişi kendine duyduğu güveni somut bir şekilde ortaya koyabilir. Dik duruş ve yarattığı etki de hanesine pozitif yansımalarla geri dönebilir.

Mülakat Sırasında Çekingen Tavırlardan Uzak Durulmalı

Mülakat sırasında mülakatı düzenleyen kuruma göre değişebilen sorular sorulur. Adayların kendini tanıtması, gelecekten beklentileri ve neden o kurumda çalışmak istediği gibi sorularla tavırları anlaşılmaya çalışılır. Memur olmak isteyen adayların dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan biri de sorular karşısında takındıkları tavırlardır. Adaylar kendilerine soru yönelttiğinde heyecanlı olsalar dahi mümkün olduğunca özgüvenli davranmalıdır. Sorulara çok uzun yanıtlar verilmemeli; kısa ve öz cevaplarla sorular yanıtlanmalıdır. Heyetteki birkaç kişi aynı anda soru sorabilir, bu durumda panik yapılmamalı ve sorular yanıtlanırken soruyu soran heyet üyesi ile göz teması kurulmaya çalışılmalıdır. Özgüvenli tavırlar sergilenirken aşırı rahat olunduğuna dair bir izlenim yaratılmamalıdır. Güven uyandırılmalı ancak agresif yanıtlardan da kaçılmalıdır. Bu şekilde mülakat sonrası olumlu bir izlenim bırakmak ve kadro için seçilmek kolaylaşabilir.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara