2019 YKS sınavları hızla yaklaşıyor, üniversite hayali kuran binlerce öğrenci için ister istemez gergin bir sürece çoktan girildi. Son hazırlıkların tamamlandığı, tekrarların yapıldığı ve eksiklerin kapatıldığı bu süreçte sizler için TYT ve AYT ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını bir araya getirdik.
“TYT’de kaç soru var?”, “TYT’de baraj var mı?”, “Lisans programlarını tercih edebilmek için AYT’den kaç puan alınmalı?”, “YKS’de kaç puan türü var?” ve daha fazlasının yanıtları yazımızda…
TYT Hakkında Bilinmesi Gerekenler
YKS sınavının ilk aşaması olarak uygulanan ve hem lisans hem de ön lisans programlarına girmek isteyenlerin katılımının zorunlu olduğu Temel Yeterlilik Testi yani TYT 15 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşecek. Toplamda 135 dakika sürecek olan 2019 TYT sınavında Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler soruları yer alacak. AYT sınavının puanlarının hesaplanması için adayların TYT sınavından minimum 150 puan almaları gerekecek. TYT sınavından 150 puan barajını geçemeyen öğrencilerin AYT puanları hesaplanmayacak; dolayısıyla lisans programı seçme ihtimalleri olmayacak.
TYT sınavında toplamda 120 soru sorulacak. Puanlar hesaplanırken her dersin sorusunun değeri farklı farklı ele alınacak. Öğrencilerin muhakeme yeteneklerinin ölçümlenmesinin amaçlandığı TYT sınavında alınan puan YKS puanı üzerinde %40 oranında etkili olacak. Geçmiş yıllarda uygulanan YGS sınavından farklı olarak TYT sonuçları tek bir puan altında sınıflandırılacak.
AYT Hakkında Bilinmesi Gerekenler
YKS sınavının ikinci oturumu olan AYT yani Alan Yeterlilik Testi 16 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilecek. TYT sınavından farklı olarak lise müfredatının öğrencilere sorulacağı AYT sınavında toplamda 180 soru yer alacak. Sınavda; Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik, Sosyal Bilimler 2 ve Fen Bilimleri olmak üzere farklı bölümler bulunacak.
TYT’den minimum 150 puan alan öğrencilerin AYT puanları hesaplanabilecek. Öğrencilerin lisans bölümlerini tercih edebilmeleri için ilgili puan türünde minimum 180 puan almaları gerekecek.
Adayların AYT sınavında çözmesi gereken testleri de öğrencilerin hedefledikleri lisans programlarının türü belirleyecek. Örneğin eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul edilen bölümlere yerleşmek isteyen öğrencilerin AYT sınavında Matematik, Sosyal Bilimler 1 ve Türk Dili ve Edebiyatı testlerini çözmeleri gerekirken Sayısal puanla öğrenci kabul edilen bölümlere girmek isteyenlerin Fen Bilimleri ve Matematik testlerini yanıtlamaları gerekecek.
AYT sınavının YKS puanına %60’lık bir etkisi bulunduğu için öğrencilerin AYT sorularını işaretlerken dikkatli olması gerekiyor. Bilinmeyen ya da cevabından emin olunmayan soruların yanıtlanması öğrencilerin net sayılarını ve dolayısıyla YKS puanlarıyla başarı sıralamalarını etkiliyor. YKS sınavında tek bir netin bile ne kadar önemli olduğu gerçeği düşünüldüğünde yanıtından emin olunan soruların çözümlenmesi gerekliliği bir kere daha ön plana çıkıyor.
Ortaöğretim Başarı Puanı Önemini Koruyor
YKS Sistemi yeni olsa da geçmiş dönemde etkili olan puan hesaplama unsurlarının bir kısmı geçerliliğini koruyor. Ortaöğretim Başarı Puanı yani OBP’nin katkı oranında da hesaplama şeklinde de herhangi bir değişim olmuyor. Adayların akademik ortalamaları 100 – 500 puan aralığında hesaplanmaya devam ediliyor.
Başarı Sıralaması Devam Ediyor!
YKS’ye girecek olan öğrencilerin en büyük soru işaretlerinden biri de başarı sıralaması ile tercih edilebilecek bölümler özelinde yoğunlaşıyor. “YKS sistemi ile birlikte başarı sıralaması kalkacak mı?” sorusunun yanıtı “hayır” olarak açıklanıyor. 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu kapsamında da yer aldığı gibi Hukuki, Mimarlık, Mühendislik, Tıp ve Öğretmenlik programlarına başvurabilmek için başarı sıralamasının önemi korunuyor.