KPSS Puanı Nasıl Hesaplanır?

KPSS puan hesaplama hakkında bu yazımızda sizinle araştırmamızı paylaşıyoruz. Artık puanlarınızın nasıl hesaplandığını öğrenmenin vakti geldi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da kısaca KPSS kamu kuruluşlarında çalışacak kişilerin belirlenmesi için yapılan, üç farklı oturumda düzenlenen bir sınavdır. KPSS A kadrosu, B kadrosu ve Öğretmenlik olmak üzere ayrılmaktadır. Öğretmen adaylarının atanmak için girdiği sınav ve A kadroları için düzenlenen sınav her yıl yapılırken ön lisans ve lisans mezunlarının B kadroları için girdiği sınavlar iki yılda bir yapılmaktadır.

KPSS için gerekli şartları yerine getiren herkes sınava girebilmektedir. Bu şartlar ise lise son sınıf öğrencisi olmak, lise mezunu olmak, ön lisans ya da lisans programında öğrenim görmek ya da mezun olmak şeklinde belirlenmiştir. KPSS B kadroları için yaş sınırı kaldırılmıştır ve mezuniyet ya da öğrenim şartlarını sağlayan herkes sınava girebilmektedir. KPSS A kadroları için sınava girenler de ise yaş sınırı 35 olarak belirlenmiştir. 35 yaş sınırı A kadroları için kurumlara başvurulan tarihe göre hesaplanır. Öğretmen kadroları için her yıl yapılan KPSS sınavında ise yaş sınırı 40 olarak belirlenmiştir. 

KPSS Puan Türleri ve Hesaplanması

KPSS Puan Türleri ve Hesaplaması

Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucunda hesaplanan tam 55 farklı puan türü vardır. Bu çeşitliliğin temel nedeni A ve B grubu olmak üzere iki alanda memur alımının yapılması ve kadrolara göre farklı alanların ön plana çıkmasıdır. Örnek vermek gerekirse lisans B grubu kadroları P3, Öğretmenlik  Ön lisans kadroları, P93, Ortaöğretim kadroları P94 puan türü üzerinden tercih yapmaktadır. KPSS sınavına giren kişilerin puan hesaplamasının yapılması için girdikleri sınavlardan en az bir tanesinde 1 adet soru işaretlemek zorundadır. 

KPSS puan hesaplaması yapılırken öncelikle ham puan bulunur. Ham puan sınavda verilen doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörde bölünmesi ve doğru cevap sayısından çıkarılması ile elde edilen net sayısıdır. Formülü ise Ham Puan= Doğru Cevap Sayısı - (Yanlış Cevap Sayısı/4) şeklindedir. 

KPSS sınavında standart puan hesaplaması ise alan kat sayılarına, Türkiye geneli ortalamasına, standart sapma oranına göre değişiklik göstermektedir. Eğer adaylar birden fazla alanda tercih yapıyorsa her alanın standart sapması ayrı olarak hesaplanır. 

Örnek Hesaplama 

  • Ham puanı verilen formül ile yani Ham Puan= Doğru Cevap Sayısı - (Yanlış Cevap Sayısı/4)  formülü ile bulduktan sonra standart puan hesaplaması yapılır. 
  • Standart Puan Hesaplaması= [((Ham Puan - Ortalama)/ Standart Sapma) x 50)] + 50 formülü ile hesaplanır. 
  • Ortalama: Sınavın Türkiye ortalamasıdır ve bu bilgi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınavdam sonra açıklanır. Eğer kişinin puanı farklı alanlardan hesaplanacaksa her alanın standart sapması ayrı açıklanır. 

Ağırlık Standart Puan Hesaplaması: 

Bu hesaplamada KPSS puan türleri büyük önem taşımaktadır. Eğitim Bilimleri alanında sınava giren birisinin ağırlıklı standart puan ya da kısa adıyla ASP hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır;

  • ASPEğitim Bilimleri= (SP Genel Yetenek x 0,3) + (SP Genel Kültür x 0,3) + (SP Eğitim Bilimleri x 0,4)

Tüm bu hesaplamalar sonucunda elde edilen veriler ile adayın KPSS puanı hesaplanabilir. 

  • KPSS Puanı= 
  • 70 + (30 x[2 x (Ağırlıklı Standart Puan - Ağırlıklı Standart Sapma Ortalaması] - Standart Sapma) 
  • ————————————————————————————————————————
  • (2 x(En Yüksek Ağırlıklı Standart Puan - Ağırlıklı Standart Sapma Ortalaması) - Standart Sapma

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara