Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında Başarısız Olursanız Ne Olacak?

“Ya başarılı olmazsam?”, “Ya zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfını geçemezsem, sonra ne olacak?” kaygıları yaşıyorsanız bu yazımızda olası senaryolar hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Üniversite sınavına var gücünüzle çalıştınız ve nihayet hayalinizdeki bölüme girmeye hak kazandınız. Buraya kadar her şey yolunda, kazandığınız bölümde zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kaldıysanız ve yabancı dile karşı bazı çekinceleriniz varsa bir nebze karamsarlık tarafından çevrilebilirsiniz. 

Hazırlık Sınıfında Başarısız Olan Öğrencilerin Yerleştirilmeleri

Üniversite dil hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin Türkçe öğretim yapılan eşdeğer programlara; eşdeğer program bulunmaması halinde programa yakın ve öğretim dili Türkçe olan programların 1. sınıfına yerleştirilme işlemleri ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir. Diğer bir deyişle hazırlık sınıfından geçemeyen öğrenciler gerekli şartları karşıladıkları ve başvurularını zamanında ve eksiksiz yaptıkları takdirde mevcut üniversitelerinde Türkçe eğitim veren benzer bir programda okuyabilecektir. 

Ancak değişimin ve yeni yerleştirilmenin gerçekleşebilmesi için ÖSYM tarafından yerleştirilmelerin yapılması ve bu yerleştirmelerin yapılabilmesi için bazı kurallara uyulması gerekecektir. 

Öğrencilerin Türkçe eğitim verilen programlara yerleştirilmesi için dil hazırlık sınıfının zorunlu olması ve mevcut üniversitelerinde kendi bölümlerinde okuyabilmeleri için öncelikle hazırlık sınıfının geçilmesi gerekliliği bulunmalıdır. Öğrenciler isteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyorlarsa ÖSYM tarafından yerleştirmeleri yapılmaz. 

Lisans programını kazanan ancak hazırlık sınığında başarısız olan öğrencilerin puanları yeterliyse eşdeğer Türkçe eğitim verilen programlara yerleştirilmeleri mümkündür. Ancak eş değer bir program bulunmuyorsa kazandıkları programa benzer içerikteki Türkçe lisans ya da ön lisans programlarına yerleştirilebilirler. Başlangıçta ön lisans programı kazanan öğrencilerin farklı bir lisans bölümüne yerleştirilmesi mümkün olmayacaktır.

Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarında başarılı olamayan öğrencilerin ÖSYM’ne başvurabilmeleri için karşılamaları gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Zorunlu yabancı dil sınıfında başarısız olunması
  • Başarısız olunan tarihin devamındaki iki öğretim yılı içinde başvuru yapılması
  • Başvuru süresi geçmeden başarısız olunan yükseköğretim programının bağlı olduğu üniversiteye aday başvuru formunun onaylatılması
  • Tercih yaparken geçilmek istenen programların eşdeğerliliğinin düşünülmesi 
  • Başarısız olunan programa yerleşme puanının tercih edilen kurumların puanına eşit ya da yüksek olması
  • Merkezi olarak başarısız olunan programa yerleştirilmek

Aday Başvuru Formu Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aday başvuru formu doldurulurken dikkatli olunması başvuruların değerlendirilmeye alınması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle programın kodu, programın adı, programa nasıl girildiği gibi önemli hususlar doldurulurken ÖSYM kılavuzlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Aday başvuru formlarının öğrencinin kendi el yazısıyla okunaklı bir şekilde doldurulması ve başvuru onaylandıktan sonra formlarda herhangi bir değişiklik yapılmaması gerekir. Form doldurulma sırasında hiçbir bilgi eksik ya da yanlış verilmemelidir. Formda bulunan bilgilerin doğru olmadığının tespit edilmesi halinde öğrencinin yerleştirme işlemi ile ilgili sahip olduğu tüm haklar kaybolur. 

Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olan ve yeni tercih yapacak öğrenciler;

  • Burslu programlara yerleşemez.
  • KKTC hariç diğer yurt dışı ülkelerindeki programlar tercih edemez.
  • Çift diploma verilen programları tercih edemez.
  • Yabancı dil ders ağırlığı olan bölümleri tercih edemez.

Uzman Kariyerin Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın!Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara