Memur Olarak Çalışanlar KPSS İle Bir Daha Yerleşebilir mi?

Hali hazırda memur olanlar KPSS ile tekrardan memuriyet alabilir mi?

Kamu kurumlarına ve kuruluşlarına ilk defa personel alımı yapılacağında kayırmacılığın önlenebilmesi ve memur atamalarının hakkaniyetle gerçekleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen KPSS sınavı ve sonrasındaki atama süreci; hem memur adaylarının hem de atanan memurların radarında kalmaya devam ediyor.

KPSS B puan türü ile B grubu memuriyet kadrolarına atanan memurların; daha sonraki atama dönemlerinde aynı puan türü ile farklı kurumlara atanıp atanamayacakları da en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. KPSS yönetmeliklerinde bu ikilem net bir şekilde açıklanıyor. Mevzuata göre;  merkezi yerleştirme sürecinde B grubu kadroya KPSS B puan türü ile atanan memurlar daha sonraki personel alımları için farklı kadrolara aynı seneye ait KPSS B puanı ile atanamıyor. Daha açık bir ifade ile 2016 senesinde gerçekleştirilen KPSS sınavı sonucu KPSS B puanı ile memur olan kişiler, atandıkları puanlar doğrultusunda farklı B grubu kadrolarına atanamıyorlar.

Ancak bu noktada farklı bir KPSS sınavına girmek, B grubu kadro dışındaki memuriyetleri tercih etmek ve istifa etmek gibi farklı durumların da yeni atamaları mümkün kılacağı unutulmamalıdır. Bu yazımızda memur olarak atanan kişilerin farklı memuriyetleri tercih etmeleri halinde karşılaşabilecekleri farklı seçenekleri bulabilirsiniz.

KPSS A Kadrolarına Yerleşmek Mümkün

Bakanlar Kurulu kararı ile KPSS B türünde atanan memurlar farklı bir KPSS B kadrosuna atanamasalar da KPSS A puan türünde tercih yapabiliyorlar. Fakat atamanın gerçekleştirilmesi ve memurun kadro değişikliği yapabilmesi için çalıştıkları kurumdan muvafakatname almaları gerekir. Muvafakatnamenin alınabilmesi için de memurların aday memurluk statülerinin sona ermiş olması şartı arandığı unutulmamalıdır. 657 Sayılı Kanunun 54. Maddesinde de net bir şekilde belirtildiği üzere; aday statüsünde yer alan memurların farklı kurumlara nakillerinin gerçekleştirilemeyeceği gerçeği devreye girer. Eğer memur, farklı bir A kadrosuna atanırsa istifa etme hakkına sahiptir.

Devlet Memuru Olarak Görev Yapanlar KPSS Sınavına Girerek Farklı Bir Kuruma Atanabilirler mi?

Memur olarak atanan kişiler aynı sınav sonucunu ve puan türünü kullanarak yeniden merkezi yerleştirme süreçlerine başvuramazlar. Bu değişim yasal düzenlemelerle engellenmiştir. Ancak memur olarak görev yapan ve yeni bir KPSS sonucu kullanıp farklı kadrolara başvuru yapan kişiler için engellemeler hükümsüzdür. Buna göre kişi aday memur ya da asli memur olup olmadığı fark etmeksizin; atanmayı hak ettiği kadrolara çalıştıkları kurumdan muvafakatname alarak atanabilirler. Aradaki farklılık ilk ve ikinci kurumlara yerleşmek için kullanılan sınav sonuçlarının aynı olmamasıdır.

Muvafakatname alan memurların farklı kadrolara atanması uygun şartlar sağlandığında mümkün olabilmektedir. Ancak her kurum memurları için muvafakatname vermeyebilir. Örneğin iş yoğunluğunun fazla olması, yeni atanacak kişilerle ilgili soru işaretlerinin bulunması, yeterli personel varlığının olmadığının düşünülmesi gibi nedenlerle muvafakatname verilmemesi gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu durumda hakkı olan atamaların yapılamaması söz konusu olduğunda memurlar dava açma hakkını kullanabilirler. Davaların sonuçlarının pozitif olabilmesi için memur savunmalarının eksiksiz yapılması gerektiği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Memurluktan İstifa Eden ve KPSS Girip Yeniden Atanmak İsteyenlerin Durumu

Memuriyetin sona erdirilmesi açısından en pratik yöntemlerden biri de memur olarak çalışan kişilerin bağlı oldukları kurumlardan istifa etmeleridir. Bu durumda memur olarak atamaları yapılan memurlar bekleme sürelerinin sona ermesinden itibaren güncel mezuniyet durumları için düzenlenen KPSS sınavına girebilirler ve yerleştirme işlemlerine başvurarak farklı kadrolara atanabilirler.


 

Uzman Kariyerin Eğitim Programları İle KPSS'ye Hazırlanın!

Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara