İngilizce Konuşurken Yapılmaması Gereken Hatalar

İngilizce öğrenirken yapılan hatalar hakkında geçtiğimiz ay sizinle detaylı bir yazı başladık, bu kez İngilizce konuşurken yapılan hatalar özeline odaklanacağız.

Siz de İngilizce öğreniyorsanız ve zaman zaman kendinizde İngilizce konuşabilecek cesareti toplamayı başarıyorsanız yazımızdaki önerileri mutlaka hayata geçirmenizi öneriyoruz. Bu şekilde İngilizce fobinizden kurtulabilir ve İngilizce bilginizi geliştirecek fırsatları yakalayabilirsiniz.

İngilizceniz Nedeniyle Karşı Taraftan Özür Dilemeyin

İngilizcesi iyi olsun olmasın genel olarak çoğu kişi anadili İngilizce olan biriyle konuşmaya başlamadan önce İngilizcesinin kötü olduğu ile ilgili bilgi verir. Bu yaklaşım kişi adına kendini güvende hissetmesini sağlasa da karşı taraf için can sıkıcı olabilir. Bu özrün temeli karşı tarafın potansiyel olarak yargılayıcı biri olacağının düşünülmesi olarak yorumlanır. Bu nedenle İngilizce konuşmaya başlamadan önce özür dilemekten vazgeçmelisiniz. Akıcı ve mükemmel bir şekilde İngilizce konuşmak zorunda değilsiniz, emin olun karşı taraf da muhteşem bir şekilde İngilizce konuşmanız gerektiğini düşünmüyor!

İnsanların Sizi Anlamamasını Kişisel Algılamayın

Her şey yolunda, İngilizce konuşan birine denk geldiniz ve tüm bildiklerinizin size sağladığı güvenle İngilizce konuşmaya başladınız. İşte o anda karşı taraf sizi anlamadığını ifade etti veya siz mimiklerinden sizi anlamadığı hissiyatına kapıldınız. Bu durumda lütfen moralinizi bozmayın! Dünya genelinde yüz milyonlarca kişinin konuştuğu bu dil doğal olarak birçok farklı aksana sahiptir. İngilizce konuşan ya da anadili İngilizce olan her kişi tüm aksanları anlamayabilir. Karşılaştığınız kişinin diğer aksanlar üzerinde hakimiyeti olamayabileceğini düşünürseniz özgüveninizin kırılmasına neden olmazsınız. Üstelik karşılaştığınız kişinin anadili İngilizce olmadığında da İngilizce seviyesinin sizden düşük olabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Neticede dünyada İngilizceyi en kötü konuşan kişi siz olamazsınız, değil mi?

Kendinizi İngilizce Konuşan Diğerleri İle Kıyaslamayın

İngilizce seviyeniz ne olursa olsun kendinizle gurur duymalısınız. Artık İngilizce öğrenmeye başladınız ve İngilizce konuşmalara, şarkılara ya da dizilere karşı farkındalığınızı arttırdınız. Bu aşamada özgüveninizi mümkün olduğunca yüksek tutmalı ve çevrenizde İngilizce konuşan diğer kişilerle kendinizi kıyaslamamalısınız. O kişinin ne kadar iyi İngilizce konuştuğunu düşünüyor olsanız da ne kadar emek verdiğini ve ne aşamalardan geçtiğini bilemezsiniz. Üstelik herkes farklı yeteneklere sahiptir, bazılarının dile yatkınlığı vardır ve onlar yabancı bir dili daha rahat öğrenebilirler. Başkalarının İngilizce konuşurken başarı göstermelerinin sizi başarısız kılmayacağını göz ardı etmemelisiniz.

Yavaş Öğrendiğinizi Düşünüp Kendinizi Suçlamayın

İngilizce öğrenmeye başlamak yeni bir dilin, yeni bir toplumun, yeni bir kültürün ve bambaşka bir dünyanın içine girmek anlamına gelir. Adaptasyon süresi kişiden kişiye değişse de yeni bir dili öğrenmeye başlamak çok da kolay değildir. Bu gerçeğin farkında olarak İngilizce konuşurken hata yaptığınızda, ki anadili İngilizce olanlar dahi hata yapabilir, kendinize yüklenmeyin. İngilizce çalışmaya ara verdiğinizde bilgilerinizin körelebileceğini, İngilizcenin konuşuldukça alışkanlık kazanılacak bir alışkanlık gibi olduğunu ve yeni dilin mantığını kavramanın kolay olmadığının farkına varın. Böylece kendinizi acımasız eleştirilerinizden koruyabilirsiniz.

Hatalarınıza Odaklanmayın

Günlük bir diyalog içerisinde İngilizce kullanımında bir hata yaptığınızda o hataya odaklanmayın. Az önce de belirttiğimiz gibi İngilizceyi kusursuz bilenler dahi konuşurken hata yapabilirler, üstelik hata yapmak başlı başına insanlara özgü bir davranış olduğu için oldukça normaldir. Konuşurken hata yapmak istemiyorsanız hataya odaklanmadan kendinizi ifade etmeye çalışmalısınız. Sürekli hata yapacağım endişesi yaşamak ister istemez zihninizi meşgul eder, dikkatinizi dağıtır ve bildiklerinizi bile unutmanıza neden olabilirr. Bu nedenle rahat olun, karşınızdakine hakaret etmediğiniz sürece yaptığınız yanlışların önemli olmadığını aklınızdan çıkarmadan yabancı dil bilmenin keyfini yaşayın.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara