Türk Eğitim Sisteminin Kısaltma Krizleri

Uygulanmaya başlandığı günden bugüne kadar adı değişmeden gelen sınavlar ise TUS olarak bilinen Tıpta Uzmanlık Sınavı, KPSS olarak bilinen Kamu Personeli Seçme Sınavı ve KPDS olarak bilinen Kamu Personeli Dil Sınavı oldu.

Son yıllarda ülkemizin eğitim sistemi sürekli olarak değişiyor ve bu değişiklikler sonucunda ortaya yeni sınavlar çıkıyor ya da var olan sınavların isimleri değiştiriliyor. Bu nedenle öğrencilerin kafalarında ister istemez bir karışıklık meydana geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yüksek Öğretim Kurumu ve çeşitli kurum sınavları ile beraber ülkemizde düzenlenen hemen hemen her sınavın bir de kısaltması bulunuyor. Bu kısaltmalar bir de düzenlenen kurumun adınının kısaltması ile beraber bazı yanlışlıklara neden olabiliyor. Yaklaşık olarak son 15 yılda hiçbir öğrenci okula başladığı müfredat sistemi ile okulu bitirme şansı yakalayamadı. Son 13 yıl içerisinde ise liselere giriş için 5 farklı sistem ve sınav uygulandı. Uygulanmaya başlandığı günden bugüne kadar adı değişmeden gelen sınavlar ise TUS olarak bilinen Tıpta Uzmanlık Sınavı, KPSS olarak bilinen Kamu Personeli Seçme Sınavı ve KPDS olarak bilinen Kamu Personeli Dil Sınavı oldu. Değişiklikler genel olarak ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde gerçekleştirildi.

Liseye Girişte Yapılan Değişiklikler

Lise okumak için sınava girmek aslında tahmin edilenden daha eski bir sistem. 1955 yılında yabancı dilde eğitim veren kolejler öğrencilerini sınav ile seçmeye karar verdi. Daha sonra bu okullara 1964 yılında fen liseleri, 1985 yılında imam hatip liseleri, 1990 yılında anadolu öğretmen liseleri, 1999 yılında anadolu liseleri ve 2003 yılında sosyal bilimler liseleri katıldı. 2000’li yılların başında öğrenciler sekizinci sınıftan itibaren Liselere Giriş Sınavı ile lise hayatına adım attı. 2004 yılında bu sınav Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı oldu. 2008 yılında ise Seviye Belirleme Sınavları hayatımıza girdi. 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği bu sınava 2009 yılından sonra sadece 8. öğrencileri girmeye başladı. 2013’te ise SBS kaldırıldı ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı uygulanmaya başlandı. Bu yıl ise TEOG’da kaldırıldı. TEOG’un yerine ise adrese dayalı yerleştirme sistemi hayata geçti.

Üniversiteye Giriş

Üniversiteye giriş sınavları 1999 yılına kadar iki aşamalı olarak gerçekleştiriliyordu. Ancak 1999 yılından sonra tek aşamalı olarak Öğrenci Seçme Sınavı adıyla yapılmaya başlandı. 2010 yılında ise tekrardan 1999 yılı öncesine dönülerek iki aşamalı sisteme geçildi. Bu sistemde Yükseköğrenime Geçiş Sınavı yani YGS ve Lisans Yerleştirme Sınavı yani LYS geldi. Aynı yılda düz liseler, anadolu lisesi ve teknik ve meslek liselerine dönüştürülerek düz lise kavramı ortadan kaldırıldı. 2012 yılında ise bu sistem içerisinde de bir değişiklik yapılara Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı yerine Ortaöğretim Başarı Puanı kullanılmaya başlandı. Bu sistemle  öğrencilerin diploma notunun %12’si yerleştirme puanına eklenmiş oldu. Ortaöğretim Başarı Puanı’nın baz alınmasıyla beraber üniversiteye giriş sınavı tamamen 1999 yılından önceki haline döndü.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara