İki Yıllık ve Dört Yıllık Üniversite Mezunları Arasındaki Fark

Siz de üniversite hazırlık sürecindeyseniz ve bir sonraki dönem için kendinize hedefler koyuyorsanız bu yazımızda ön lisans ve lisans programları arasındaki farkları bulabilirsiniz.

2 Yıllık Üniversite ve 4 Yıllık Üniversite Arasındaki Farklar

İki yıllık (ön lisans) ve dört yıllık (lisans) programları arasında bazı farklar bulunuyor. Üniversite hayali kuran gençler büyük bir çoğunlukla lisans programlarına girmek için çaba harcıyor. Kimi zaman ön lisans ve lisans programları arasındaki farklılık minimal olsa da bazı açılardan aralarındaki fark uçuruma dönüşüyor.

Ön Lisans Programları Nedir?

Önlisans Nedir ?

Meslek lisesinden mezun olan gençlerin yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla iki sene daha öğrenim görmesi amacıyla açılan ön lisans programlarında dersler teorik ağırlıktan ziyade pratik ağırlığa sahiptir. Bu açıdan yaklaşıldığında ön lisans programları lisans programlarından farklı olarak meslek yüksek okulu olma özelliğine sahiptir. Ön lisans bölümleri iki senelik bölümlerdir ancak ön lisans diploması alan ve lisans bölümlerine geçmek isteyen öğrencilerin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) giriş hakkı bulunur. Ortalamaları bu sınav için uygun olan öğrenciler okudukları ön lisans programlarının devamı niteliğindeki benzer lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Lisans Programları Nedir?

Üniversite giriş sınavından yeterli puan alınması sonucu merkezi atama ile yerleşilebilen lisans bölümleri 4 yıllık eğitim programlarıdır. Öğrencilerin tercih ettikleri bölümlerde İngilizce eğitim veriliyorsa lisans eğitimlerinden önce hazırlık atlama sınavı yapılır. Hazırlık atlama sınavından başarılı olmayan öğrenciler lisans programlarında öğrenim görmeden önce yabancı dil hazırlık sınıflarında eğitim alırlar. Lisans programlarında pratik eğitimden ziyade teorik ağırlıklı eğitim görülür. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans ve doktora yaparak eğitimlerine devam edebilirler.

Ön Lisans ve Lisans Programları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

  • Ön lisans programları 2 senelik pratik eğitim ağırlıklı meslek okullarıdır. Lisans programlarında eğitim minimum 4 sene olup bu süreç zarfında öğrenciler seçtikleri bölümlerin niteliği gereği yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalabilirler.
  • Ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler DGS sınavına girerek okudukları bölümlerle ilgili lisans programlarını tercih etme hakkına sahip olurlar. Lisans mezunları DGS sınavına girmek zorunda değildir.
  • Lisans mezunlarının yüksek lisans ve doktora yapması kolay olurken ön lisans mezunları için bu süreç oldukça karmaşıktır. Lisans mezunları iş hayatına atılırken ön lisans mezunlarına oranla daha kolay iş bulma ayrıcalığını yaşayabilirler.
  • Ön lisans mezunları askerlik görevini uzun dönem yaparlar. Lisans mezunları kısa dönem askerlik yapma hakkına sahip olurlar. İstekleri dahilinde uzun dönem askerlik yapmaları da mümkündür. Bu durumda rütbeli asker statüsünde maaş alarak askerlik sürecini tamamlarlar.
  • Eğitimi sürecinde burs almak isteyen öğrenciler 4 senelik lisans programlarında okudukları takdirde ön lisans programlarında okuyup burs almak isteyen öğrencilere göre daha avantajlı olurlar. Lisans programlarını farklı illerde tamamlamaya çalışan öğrenciler için farklı kurumlardan alınan burslar eğitim hayatlarının daha kolay geçmesini mümkün kılar.
  • Ön lisans mezunları kendilerini spesifik bir alanda 2 sene boyunca eğittikten ve bölümlerinden mezun oldukları anda mesleklerini icra edebilir. Hayata daha çabuk atılır ve özellikle teknik içeriğe sahip programlardan mezun olduklarında hızlı bir şekilde iş bulabilir. Lisans mezunları teorik açıdan donanımlı olmalarına rağmen pratik eksiklikleri olduğu için hayata daha geç atılabilir.
  • Ön lisans programları farklı illerde okunsa dahi eğitim süreci kısa olduğu için öğrencilere ve ailelerine lisans programlarına göre daha az masraf açar. Lisans programları minimum 4 sene olduğundan haliyle masrafları da artar.

Dikey Geçiş Sınavı Eğitim Programları İle Hayalinizdeki Üniversiteyi Kazanın!Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara