Üniversite Sınavında En Başarılı ve Başarısız Liseler

Lise türlerine göre üniversite sınavı başarı oranları

Üniversite sınavı yaklaştıkça geçmiş senelerin verileri de giderek daha fazla irdeleniyor. Üniversite sınavı başarısı için öğrencilerin bireysel gayretleri önemli bir faktör olarak yorumlansa da genel anlamda eğitim alınan liselerin başarıları da görmezden gelinemiyor. Bu yazımızda 2018 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçları doğrultusunda en başarılı liselerle en başarısız olanları bulabilirsiniz.

2018 Tercih Sonuçlarında da Şampiyon Değişmedi

Toplamda 1 milyon 749 bin 144 adayın tercih yapma hakkına sahip olduğu 2018 YKS sınavında 550 bin aday hiç tercih yapmadı. ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre yine Fen Liseleri üniversite sınavında en başarılı liseler olma unvanını korudu. Her ne kadar şampiyon değişmedi olarak yorumlansa da eski yıllara oranla Fen Liseleri başarılarında da bir düşüş grafiği gözlendi. Fen liselerinden mezun olan 32 bin kişiden 16 bini lisans bölümlerini kazanıp üniversite eğitimi görmeye hak kazandı. Fen liselerinin başarısı düşerken Anadolu Liseleri de bu ivmeden nasibini aldı. Geçmiş senelerde neredeyse Fen liseleri ile başarı yarışına giren Anadolu liseleri 2018 yılında ciddi bir prestij kaybı yaşadı. Anadolu Liselerinden mezun olan 539 bin mezundan yalnızca 159 bin mezun dört senelik lisans bölümlerine girmeye hak kazandı.

2018 YKS Başarı Sıralaması Nasıl Oldu?

2018 yılında düzenlenen YKS sınavında en başarılı liseler Fen Liseleri olurken Özel Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Yabancı Dille Öğretim Yapan Liseler, Anadolu Liseleri, dershanelerin dönüştürüldüğü Özel Temel Liseler, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, düz liseler ve Anadolu Teknik Liseleri bu sıralamayı takip etti.

En Başarısız Liseler Sıralaması Da Değişmedi

2018 YKS yerleştirme sonuçları doğrultusunda hazırlanan lise başarı sıralaması kapsamında en başarısız liseler de değişmedi. Endüstri Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri başarı sıralamasının en altında yer alarak YKS sınavında en başarısız olma unvanlarını korudular. Sınav endeksli eğitim sistemine uyum sağlayamayan bu liseler öğrencilerin eğitimsel anlamda kazanımlarını arttırmaktan ziyade eksilttikleri tartışmaları ile yeniden gündeme oturdular. Bazı çevrelerce eğitim sisteminin kökten eleştirilmesine neden olan bu tablonun iyi yöne çevrilmesi için hazırlıklar ve değişimler yapılması gerektiği de savunuldu.

2018 YKS Değerlendirmesi

Bilindiği gibi 2018 yılı itibarıyla üniversite sınavlarında değişiklik meydana geldi. Geçmiş yıllarda YGS ve LYS olarak düzenlenen oturumlar TYT ve AYT olarak yenilendi. TYT yani Temel Yeterlilik Testi Oturumuna toplamda 2 milyon 381 bin 412 aday katıldı ve TYT sınavında barajı geçen ve AYT sınavı değerlendirmeye alınan aday sayısı ise 1 milyon 877 bin 568 ile sınırlı kaldı. Adayların en az net yaptığı derslerin başında ise Matematik geldi. Hem TYT kapsamındaki hem de AYT kapsamındaki matematik soruları öğrencilerin ciddi bir bölümü tarafından hiç yanıtlanamadı. 2018 sınav analizlerine göre TYT sınavında sorulan 40 temel matematik sorusundan hiç soru yanıtlayamayan öğrenci sayısı 160 bin 235 olurken AYT sınavında hiç matematik sorusu yanıtlayamayan öğrenci sayısı ise 185 bin 647 oldu. Yapılan çıkarım sonucunda öğrencilerin hem TYT hem de AYT matematik sorularında büyük bir başarısızlık elde ettiği sonuçlarına varıldı.


Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara