Yabancı Dil Öğrenmek İçin İdeal Yaş Nedir?

Çocuklar İçin İngilizce Öğrenmeye Başlamaları İçin Doğru Yaş Nedir?

İngilizce Öğrenmek İçin Doğru Yaş

Yabancı dil öğrenmek için ideal yaş tartışmaları devam ediyor. Hem öğrenciler hem de ebeveynler yabancı dil öğrenme yaşı hakkında birçok soru işareti ile boğuşuyor. Aslına bakılırsa yabancı dil öğrenmek için 3 yaşın ideal bir dönem olduğu konusunda uzmanlar hemfikir olsa da herkes 3 yaşında yabancı dil öğrenebilmek için yeterince şanslı olamıyor.

Günümüzde kariyer basamaklarını çıkabilmek, dünyayı gezip farklı kültürleri keşfetmek veya iyi bir eğitim alıp iş bulabilmek için yabancı dil bilmek gerekiyor. Yabancı dil bilen kişilerin iş ve eğitim hayatında daha başarılı oldukları gerçeği deneyimlerle sabitlendiğinden yabancı dil öğrenmenin önemi her geçen gün daha fazla kişi tarafından fark ediliyor. Yabancı dil öğrenme sürecinde bazı kişiler aile imkanları ya da eğitim başarıları ile daha avantajlı olurken bazı kişilerin yabancı dil öğrenebilmek için ekstra çaba harcaması gerekiyor. Bu yazımızda yabancı dil öğrenmek için en ideal yaş gruplarını bulabilir, geleceğinizi ya da çocuklarınızın hayatını en doğru şekilde planlayabilirsiniz.

Mümkün Olduğunca Erken Yaşta Eğitim Alınmalı

Son yıllarda yabancı dil öğrenme yaşının düştüğü biliniyor. Anaokulu öncesi dönemde çocuklar henüz 3 yaşındayken aldıkları yabancı dil eğitiminin kalıcı olduğu, beyin gelişiminin hızla devam ettiği bu erken süreçte yabancı dilin efektif bir şekilde öğrenilebileceği kabul ediliyor. Ancak 3 yaş oldukça erken bir dönem olduğu ve bu konu hakkındaki farkındalık henüz yeni oluştuğu için birçok gencin erken dönemde yabancı dil öğrenmeye başlaması mümkün olmuyor. Bu süreci eğitim almadan geçiren kişilerin yabancı dil öğrenemeyecekleri gibi bir genelleme elbet yapılamaz. Ancak öğrenme sürecinin verimli bir şekilde gerçekleşmesi için yabancı dil öğrenmenin mümkün olduğunca erken yaşlarda başlanması gerektiği de göz ardı edilmemelidir.

Çok erken yaşlarda yabancı dil öğrenemeyen çocukların en geç 17 -18 yaşına kadar bir yabancı dil ile ilgili eğitim alması gerektiği yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı. Bu dönemlerde öğrencilerin yabancı dilin gramer yapısını rahatlıkla öğrenebildikleri ve yabancı dile yatkınlıklarının yüksek olduğu belirlendi. Sonraki yıllarda maalesef öğrenme hızı ve verimliliği düşüyor. MIT tarafından gerçekleştirilen bu araştırmanın doğruluğu bazı çevreler tarafından tartışılıyor. Yabancı dil öğrenme sürecinin gramer bilgilerinin kavranmasına indirgenmesine karşı çıkan çevreler yetişkinlerin de iyi bir eğitimle yabancı dil öğrenebileceklerini iddia ediyor.

Erken Yaşta Yabancı Dil Öğrenmenin Faydaları

Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin en büyük faydası eğitim alınan yabancı dil özelinde uzmanlaşmayı daha kolay hale getirmesidir. Küçük yaşlardan itibaren o yabancı dile maruz kalan, o yabancı dilde yazılan kitapları okuyup şarkıları dinleyen gençler yabancı dildeki yerel söylemleri öğrenebilir, o dilin konuşulduğu ülkelerin kültürünü tanıyabilir ve o yabancı dili akıcı bir şekilde konuşarak kalifikasyonlarını arttırabilir. Çocukluk ve erken gençlik döneminde öğrenme hızı yetişkinliğe oranla çok daha hızlı olduğu için kişi yabancı dil öğrenme sürecini hızlı bir ivme yakalayarak atlatabilir.

Bir yabancı dili erken yaşlarda öğrenip o dilde mükemmelleşen kişilerin bilişsel fonksiyonları hızlanır, bakış açıları genişler, eğitim hayatlarında başarıları artar, yabancı dil konuşma cesaretlerini korurlar. Yaş çok ilerledikçe kişi hata yapmaktan daha fazla korktuğundan yabancı dili bilse bile konuşma konusunda sorunlar yaşar. Bu nedenledir ki yabancı dil öğrenmek için mümkün olduğunca hızlı davranılmalı, çocukluk ve erken gençlik döneminde kişi önemli bir yeti kazanmak için harekete geçmelidir.


Hazırlık Programları Hakkında Daha Fazla Bilgi Alın

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara