Üniversite Sınavında Bu Hataları Yapmayın!

Mart ayına hızlı bir giriş yaptık ve üniversite giriş sınavları TYT ile AYT’ye bir adım daha yaklaştık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite hayali kuran binlerce öğrenci için oldukça stresli geçiyor.

Eksik konular şimdiden tespit edilerek tekrarlar yapılıyor, soru çözme hızı arttırılsın diye bol bol soru çözülüyor. Yine de üniversiteye hazırlık sürecinde her şey tam olması gerektiği gibi yapılsa da sınav anında nasıl hareket edildiği öğrencilerin başarısını doğrudan etkiliyor.

Aşırı heyecanlanma, stres, dikkat dağınıklığı ve hatta uykusuzluk gibi nedenlerle sınavda büyük hatalar yapılabiliyor. Neyse ki doğru yönlenmeler ve sınav stratejileri ile sınavda yapılması muhtemel hatalar engellenebiliyor. Bu yazımızda YKS sınavına girecek öğrencilere sınav anında dikkat etmeleri gerekenler hakkında önemli ipuçları vereceğiz.

Tek Bir Soruda Takılı Kalmayın

Elinizden geldiğinde tüm soruları çözmek için uğraşmanız oldukça doğal, fakat her bir soruya ayıracağınız zamanı doğru belirlemeyi ihmal etmemelisiniz. Kesinlikle tek bir soruya takılmamalı, o soruya diğer soruları çözmeniz için gerekli olan süreyi harcamamalısınız. YKS sınavında tek bir net önemli olsa da her soruyu çözmek zorunda değilsiniz. Bir soruda çok zorlanırsanız onunla boğuşmak yerine o soruyu atlamalı, sizi bekleyen diğerlerine geçmelisiniz. Sınavınız bittiğinde yeterince zamanınız kalırsa zorlandığınız ya da cevabından emin olmadığınız sorulara geri dönüş yapabilirsiniz.

Kodlama Yaparken Dikkat!

Kodlama teknikleri öğrenciden öğrenciye değişebilir. Bazı öğrenciler çözdükleri her sorudan sonra kodlama yaparken bazıları sınav bitimine bu işi bırakırlar. Tüm soruları çözdükten sonra geriye kalan sürede kodlama yapmak mantıklı bir yöntem değildir ve kesinlikle önerilmez. Zaman baskısının iyice hissedildiği bu süreçte kodlama hatası yapılabilir daha da kötüsü sorular çözülmüş olsa dahi kodlamaların yapılması tamamlanmayabilir. Bu nedenle kodlama yaparken öğrencilerin kendilerine en uygun tekniği belirlemesi gerekir.

Sınavdan Erken Çıkmayın

Girmek istediğiniz bölüm için gerekli testleri tamamlamış olsanız dahi sınavdan erken çıkmamanızı öneriyoruz. Size tanınan süreyi mümkün olduğunca sonuna dek kullanmalı ve turlama tekniği ile boş bıraktığınız sorulara geri dönmelisiniz. Eğer tüm soruları yanıtladıysanız kodlama hatası yapmadığınızdan emin olana dek sınavdan çıkmamalısınız. Sınavın sonlarına doğru kitapçıkları son kez gözden geçirirken iki cevap arasında kalırsanız çok sağlam gerekçeleriniz olmadığı takdirde yanıtları değiştirmenizi önermiyoruz.

Soruları Dikkatli Okuyun

Çözmeniz gereken çok soru var ama zamanınız kısıtlı, maalesef bu gerçeği değiştirmek mümkün değil. Bu nedenle mevcut koşulları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmalısınız. Sınava başladığınız anda süre yetmeyecek kaygısıyla çok hızlı olmaktan kaçınmalısınız. Acele ederseniz soruları tam olarak anlayamayabilir, soru köklerinde bulunan şaşırtmacaları es geçebilirsiniz. Olumsuzluk eklerine dikkat etmeli, sınav anında farkındalığınızı arttırmak için soru köklerinin altını çizmelisiniz.

Test Aralarında Kısa Ara Verin

Her bir ders için cevaplanması gereken sorunların sonunda diğer teste geçmeden küçük bir ara verebilirsiniz. Böylece hem zihninizin daha hızlı çalışmasını sağlarsınız hem de yeni derse adapte olabilirsiniz. Bu araları elbette 5 -10 dakika şeklinde değil 1’er dakikalık şeklinde vermelisiniz.

Moralinizi Bozmayın

Tek bir soruyu çözemediğinizde moralinizi bozmayın, moralinizi bozarsanız bir sonraki soru yerine bir önceki sorunun yanıtsız kalmasına odaklanırsınız. Bu yüzden konsantrasyonunuz dağılabilir ve diğer sorunun da boş kalmasına neden olabilirsiniz. Sınav anında moralinizi bozmadan konsantrasyonunuzu yüksek tutarak her bir soruyu dikkatli bir şekilde okumalısınız.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara