KPSS Sınavında Başarının Anahtarları

KPSS sınavına sayılı zaman kaldı, memur olma hayali kuran binlerce kişi için kritik bir döneme girildi diyebiliriz. Binlerce rakip arasından sıyrılıp istediğinize ulaşmak için bu süreci çok iyi değerlendirmelisiniz. Her ne kadar alan dersleri özelinde yoğunlaşsanız da Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerindeki soruların da belirleyici olduğu gerçeğini göz ardı etmemelisiniz.

Bu yazımızda KPSS sınavına girecek olanların en çok dikkat etmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi bulabilir ve sınav heyecanının giderek yaklaştığı bu süreçte başarınızın önündeki tüm engelleri kaldırabilirsiniz.

KPSS’de En Zorlu Ders Hangisi Olur?

KPSS hazırlık sürecinde olan kişilerin aklındaki en büyük sorulardan biri de hangi dersin kendilerini en çok zorlayacağıdır. Genellikle Türkçe ve Matematik dersleri özelinde yoğunlaşmalarının sebebi de budur. Fakat işin aslı KPSS sınavında soru sorulan tüm dersler belirleyici olabilir. Son yıllarda Tarih dersi netleri düşmekte ve Türkçe ile Matematik haricindeki derslerin de belirleyici bir role sahip olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Eğer siz de KPSS sınavında en iyi sonucu almak istiyorsanız tüm derslere eşit özeni göstermeli, bu süreçte tüm konuları çalışmayı bitirdiğinizde eksiklerinizi görmek için deneme sınavlarına katılmalısınız. Deneme sınavlarına ne sıklıkta katılırsanız hangi konularda eksiğiniz olduğunu net bir şekilde görebilirsiniz. Eksiklerinizi belirlediğinizde bu konulara eğilirseniz ve bildiğiniz konuları da tekrar etmeyi ihmal etmezseniz KPSS sınavı başarınızı arttırabilirsiniz.

Kendinize İnanın

KPSS sınavı sizin hayatınızı değiştirecek olabilir ancak gerçekten başarılı olmak istiyorsanız zihinsel olarak da bu sınava hazırlanmalısınız. Mümkün olduğunca sınavda istediğiniz sonuçları alacağınızı hayal edin ve sınavın sizin için muhteşem geçeceğinizi gözünüzde canlandırın. Beyninizi ve düşünce yapınızı bu doğrultuda eğitirseniz sınav anına daha yüksek motivasyonla hazırlanabilirsiniz. Kendinize inanma sürecinde elinizde somut nedenlerinizin de olması gerektiğini görmezden gelmeyin. Gün içerisinde mutlaka eksik konularınızı çalışın ve bildiğiniz konuları tekrarlayın. Hedefinizdeki konularla ilgili bol soru çözerseniz farklı soru tipleri ile karşılaşabilir ve o soruların nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgili önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.

Geçmiş Yıllarda Çıkan Sorulara Özel İlgi Gösterin

KPSS sınavı diğer merkezi sınavlardan farklı olarak genel anlamda değişikliğe en az uğrayan sınavlardan biri olma özelliği taşır. Dolayısıyla geçmiş yıllarda çıkan KPSS soruları kendinizi denemeniz için önemli bir fırsat haline gelir. Sınava giderek yaklaştığımız bu süreçte ayda 3-5 tane KPSS sınavı tamamlayabilirsiniz. Soruların üzerinde durarak KPSS soru mantığını kavrayabilir ve sizden tam olarak neler istendiğini analiz edebilirsiniz.

Kitap Okumaktan Vazgeçmeyin

KPSS sınavına hazırlandığınızda tüm hayatınızın ders çalışmaktan ibaret olmamasına özen gösterin. Elbette konu çalışacaksınız, soru da çözeceksiniz fakat kitap okumayı da ihmal etmemelisiniz. Kitap okumaya devam ederek uzun soruları daha hızlı çözebilir, Türkçe paragraf sorularındaki başarınızı arttırabilir ve sınav anında soruları yanlış anlama ihtimalinizi ortadan kaldırabilirsiniz. Gün içerisinde kitap okumaya yaklaşık 1 saat ayırmaya devam ederek yaklaşan sınavın stresinden de kurtulmayı başarabilirsiniz.

Öğrenme Şeklinizi Mutlaka Belirleyin

KPSS sınavına hazırlanırken bir an önce öğrenme şeklinize uygun düzenlemeler yapmalısınız. Bazıları dinleyerek, bazıları görerek bazıları ise hem görsel hem de işitsel faaliyetlerle konuları içselleştirebilir. Öğrenme şekli oldukça kişiseldir. Bu nedenle siz de kendi öğrenme yönteminizi keşfetmelisiniz. Bu şekilde en çok zorlandığınız konuları nasıl çalışmanız gerektiğini de belirleyebilirsiniz. Örneğin siz görerek öğrenenlerdenseniz konu ile ilgili video izleyerek, not alarak ve görselleri inceleyerek daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Paylaş ve Yorum Yap
Hemen Ara